Pentru a produce mancare in cantitati suficiente, Europa se bazeaza pe o agricultura intensiva, care are un impart puternic asupra mediului si a sanatatii noastre. Poate acest continent sa gaseasca o metoda mai prietenoasa cu mediul pentru a isi produce mancarea?

ridichi

Aceasta intrebare i-a fost pusa lui Ybele Hoogeveen, seful unui grup apartinand Agentiei Europene a Mediului, care face studii despre impactul pe care il are folosirea resurselor asupra mediului si a bunastarii umane.

Termenul „sistem alimentar” acopera toate procesele si infrastructura necesara pentru a produce si consuma mancarea. El include agricultura, vanzarea si cumpararea, transportul si consumul. Mancatul este o nevoie umana de baza, astfel incat, pentru ca aceasta sa fie satisfacuta, alimentele trebuie sa aiba o calitate ridicata si sa fie accesibile. In alte cuvinte, acestea trebuie sa fie ieftine si necontaminate.

Exista o legatura puternica intre sanatatea noastra si bunastare si alimentele pe care le consumam. Atat malnutritia cat si obezitatea sunt probleme care au la baza doar mancarea. Agricultura contribuie, de asemeni, si la schimbarile de clima, la poluarea aerului si a apei, toate acestea putand afecta sanatatea umana si bunastarea, in mod indirect.

Atunci cand aruncam o privire mai atenta, putem vedea ca agricultura are un rol important la nivel socieo-economic. In multe comunitati rurale, ea constituie coloana vertebrala a economiei locale, reprezentand un mod de viata si o interactiune cu natura care ne ofera o valoare culturala si recreationala. Felul cum ne producem mancarea afecteaza atractivitatea peisajului in care traim.

Trendurile si caracteristicile producerii mancarii in Europa

In general, Europa are sisteme de productie agriculturala moderne si un pamant potrivit pentru a desfasura aceasta activitate. Productivitatea pe hectar a crescut considerabil, in mod particular in cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea. Avand in vedere diversitatea terenurilor agriculturale si a climei, Europa poate produce o varietate mare de produse. Se abzeaza, de asemeni, si pe exporturi, majoritatea de mancare – fructe si legume proaspete – in timp ce importa in principal produse procesate.

Pe partea de consum, Europa a inregistrat cateva schimbari in dieta in ultimii ani. De exemplu, consumul de carne rosie a crescut considerabil in ultimele 5 decade. Comparand, insa, cu nivelele din anul 1995, putem vedea o scadere de 10% a consumului de carne de vita pe persoana. In schimb, europenii mananca mai multa carne de peste, fructe de mare, carne de pui, fructe si legume.

Comments are closed.

Post Navigation