Category Archives: Sanatate

NewPicture1-8
Sanatatea spatelui este influentata in primul rand de postura, de felul cum mergeti si carati greutati, dar si de dieta, digestie si modul cum reactionati la stres. Durerea de spate afecteaza pe aproape toata lumea la un moment dat in viata. Exista numeroase tratamente naturale care pot fi folosite pentru alinarea durerilor de spate, chiar si atunci cand cele clasice nu au efect.

Coloana vertebrala este formata din 33 de vertebre strans legate intre ele. Primele 24 sunt separate prin amortizoare naturale reprezentate de discuri cartilaginoase unplute cu substant gelatinoasa.Coloana este intarita de ligamente, muschi si de fatetele articulare ale vertebrelor.

Cauze ale durerilor de spate:

Durerea poate fi rezultatul unor probleme la nivelul oricarei parti din structura complexa a spatelui. Deseori e determinata de o combinatie de factori cum ar fi :
-intinderi musculare de ligamente
-deteriorarea unei fatete articulare de vertebra
-spasme musculare care apar ca masura de protectie pentru a imobiliza coloana in urma unei leziuni, intinderi sau a stresului. Muschii din jurul zonei afectate se contracta, devin rigizi si de multe ori impiedica orice miscare.
-hernia de disc este o cauza mai putin frecventa de durere de spate decat se credea. Durerea pare pentru ca nucleul cartilaginos iese din discul intervertebral si apasa asupra unui nerv sau irita tesuturile locale. Discurile au tendinta sa se deterioreze mai tarziu in viata, ceea ce le face mai vulnerabile la leziuni. si sedentarismul creste riscul unor discopatii.
-sciatica, o durere ascutita si puternica simtita in fesa, care iradiaza in jos, pe partea posterioara a piciorului. Cele mai frecvente cauze sunt osteoartrita si apasarea unui disc afectat asupra nervului sciatic.
-osteoartrita este una din cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate la persoanele de peste 50 de ani.
-osteoporoza slabeste rezistenta vertebrelor, iar acestea se rup sau se fractureaza cu usurinta.
-stenoza spinala, adica ingustarea canalului vertebral, ceea ce produce presiune asupra maduvei spinarii si nervilor aferenti.

Stiati ca?
Muschii abdominali puternici sunt esentiali pentru mentinerea sanatatii spatelui si protejarea lui al leziuni. Daca sunteti predispus la probleme ale spatelui, faceti regulat exercitii abdominale sub supravegherea unui fizioterapeut.