Pentru a putea trai, avem nevoie de hrana, iar pentru a avea o sursa de hrana constanta, avem nevoie de apa proaspata si nepoluata pentru a produce alimente. Cererea de apa creste alarmant, iar resursele par sa se epuizeze: apa este folosita atat in agricultura cat si pentru activitatile de zi cu zi.

O treime din consumul de apa din Europa merge in agricultura. Din pacate insa, apa utilizata in agricultura ramane, de cele mai multe ori, poluata, motiv pentru care nu mai poate reintra in circuit. Pe de alta parte, industriile, stilul de viata al oamenilor si nevoile lor, contribuie la irosirea resurselor naturale de apa. La toate acestea se adauga schimbarile climatice din ultima perioada, care constituie un pericol real pentru valabilitatea resurselor actuale de apa de pe glob.

apa

O solutie pentru a economisi aceasta resursa inestimabila ca valoare, dar nu si ca rezerve, ar fi eficientizarea consumului de apa din agricultura. In multe regiuni ale Europei, cantitatile de apa folosite pentru irigatii sunt nejustificat de mari in raport cu nevoia reala a plantatiilor. Din acest motiv, multa apa este irosita si poluata cu pesticide sau fertilizatori.
Problema poluarii apei prin practicile din agricultura poate fi rezolvata prin utilizarea unor substante care nu afecteaza calitatea apei: exista pe piata fertilizatori organici si pesticide care permit reutilizarea apei fara a-i modifica proprietatile. Pentru ca aceste substante au un pret mai ridicat, agricultorii prefera substantele chimice care polueaza. Din acest motiv, legea ar trebui sa lucreze in favoarea potejarii resurselor naturale disponibile, cu precadere a apei, prin impunerea unor restrictii in ceea ce priveste utilizarea substantelor poluante.
Astfel, apa folosita in agricultura poate fi tratata si reutilizata, in conditiile in care aceasta nu a fost poluata ireversibil. Astfel, resursele de apa proaspata pot fi redirectionate spre alte sectoare, in natura sau in gospodarii.

Comments are closed.

Post Navigation