Trei criterii de baza pentru alegerea unui router

Posted by 27 February, 2012

Cand se doreste achizitionarea unui router de acces, ieftin si de calitate redusa, alegerea se face de obicei pentru un exemplar care mai lasa ceva bani in buzunarul cumparatorului.

Pentru a patrunde intr-o lista cu preferintele utilizatorilor, un router trebuie sa controleze protocoalele potrivite si sa ofere o rata globala de transfer acceptabila. Dar cand vine timpul deciziei, cei mai multi cumparatori spun ca pretul este cel mai important element caracteristic de produs, dupa cum subliniaza Tom Nolle, presedintele firmei CIMI Corp.

“Motivul pentru care un produs ieftin si de calitate mai slaba este foarte cautat, se datoreaza sensibilitatii pretului”, afirma Tom Nolle. “Un router al unei organizatii mici are in mod normal un set limitat de functii pe care sa le implementeze, iar simplitatea caracteristicilor face ca diferentierea in acest sens sa fie dificila.”

A afirma ca piata ofera o gama larga de preturi si caracteristici din care sa alegi, este o declaratie fara acoperire. Li s-a cerut vanzatorilor sa puna la dispozitia laboratorului de testare informatii despre router-ele pana in 5000 dolari, destinate mediilor universitare mici si locatiilor regionale sau indepartate. Raspunsul a fost complesitor, luandu-se decizia de a se opta doar pentru un singur produs pentru fiecare firma, care sa fie inclus in “Ghidul cumparatorului”.

Spre care router sa va indreptati? Ca oricare alta investitie in hardware, depinde numai de necesitati si de gradul de utilizare.

Router-ele se pot clasifica in urmatoarele diviziuni:

gama inalta, cu tehnologie de ultima ora, sunt produse scumpe care se afla pe primele locuri in oferta unei firme; includ functii si caracteristici de care pot avea nevoie doar cei mai selecti utilizatori sau profesionisti (highend routers);
gama de mijloc (midrange routers);
gama joasa/de intrare (lowend routers), produse ieftine plasate pe pozitiile de jos ale ofertei unei firme; includ doar cateva dintre caracteristicile disponibile la produse mai scumpe si se bazeaza pe o tehnologie demodata pentru a pastra un pret mic; destinate utilizatorilor mai putin pretentiosi;
pentru sedii mici/pentru acces la domiciliu.

Router-ele din tabel se incadreaza in mare parte la categoriile 3 si 4.

Router-ele de calitate redusa (lowend/branch routers) sunt destinate conectarii locatiilor mici de tip filiala, sucursala la sediul central al corporatiei, prin linii inchiriate, dedicate, de tip WAN. Cele mai multe sunt produse configurate strict pentru nivelul 3 (retea) si au unul sau doua porturi LAN si unul sau doua porturi seriale WAN. Aceste dispozitive pot avea si porturi asincrone sau cu apel ISDN.

In aceasta gama se inscriu: “Colorado”/Advanced Computer Comm., “Nautica Marlin”/Bay Networks, “Seria 2500″/Cisco, “Seria RouteAbout Access”/Digital, “GlobeTrotter 60″ si “GlobeTrotter 100″/Open ROUTE Nets. si altele.

Router-ele pentru sedii mici/pentru acces la domiciliu (SOHO: Small Office/Home Office) se inscriu in segmentul cu cea mai rapida dezvoltare pe piata, datorita preferintei birourilor mici pentru accesul online si datorita cresterii popularitatii sistemului de telecommuting in SUA.

Router-ele SOHO conecteaza sediile mici sau o locuinta la sediul central, printr-o interfata ISDN – BRI sau printr-o linie asincrona dial-up. Majoritatea este formata din dispozitive de nivel 3 – configurate fix; router-ele SOHO au de obicei doar un port LAN, un port ISDN – BRI sau un port asincron.

Exemple: “Congo”/ACC, “Pipeline 75″/Ascend, “Nautica CLAM”/Bay, “Seria 7000″/Cisco, “Seria 70 GlobeTrotter”/Open ROUTE, “LAN Linker” /3Com + U.S. Robotics etc.

Instalarea si initializarea sunt facile, ceea ce constituie un factor-cheie in promovarea/alegerea unui router lowend sau SOHO. Practic, nu este nevoie de mana unui specialist.

De obicei, administratorii de retea sunt aceia care isi asuma responsabilitatea pentru administrarea echipamentelor si reactualizarea transferurilor de fisiere de pe server catre clienti. Dar utilizatorii sunt cei care trebuie “sa vada” router-ul transferand date in orice moment. Instrumentele software pentru management Web si pentru monitorizare de la distanta sunt alte caracteristici utile.

Cautati router-e PPP si cu suport SNMP, in majoritate existente sub aceasta forma, asigurati-va ca sediile central si cel distant sunt compatibile. De aceea, poate e mai bine sa cumparati ambele router-e de la acelasi vanzator, ceea ce va usura si managementul.

Si nu subestimati importanta securitatii propriilor retele. Achizitionati un router care are suport un protocol uzual pentru securitate (“Password Authentication Protocol” sau “Challenge Handstrake Authentication Protocol”). Daca folositi o linie cu apel selectiv dial-up, orientati-va spre un produs care ofera liste pentru controlul accesului. Protectie suplimentara se poate asigura si in cazul apelurilor dial-back.

Adresarea IP dinamica este comoda, ajuta la configurari si operatii de management usoare. IPX este important pentru reducerea traficului. Daca folositi ISDN, veti putea aprecia rentabilitatea unui port analogic uzual care permite transmiterea semnalului vocal sau fax pe al doilea canal B, in timp ce router-ul “cara” datele.


Categories : chestii interesante Tags :

Comments

No comments yet.


Sorry, the comment form is closed at this time.