Beneficiile scaderii valorilor tensionale

Posted by lizuk 4 January, 2012

Prevalenta hipertensiunii arteriale esentiale (numarul indivizilor hipertensivi din intreaga lume depaseste un miliard!) preocupa specialistii din intreaga lume, mai ales ca persoanele normotensive la varsta de 55 de ani au risc de 90% de a deveni hipertensivi. Ultimele decenii au reconsiderat boala hipertensiva, atat in ceea ce priveste tratamentul, cat si in privinta nivelului tinta al valorilor ce trebuie atinse. Astfel, desi hipertensiunea arteriala (HTA) este definita de valori peste 140 cu 90mmHg, se considera ca valoarea optima pentru un individ peste 18 ani este 120 cu 80mmHg, indiferent de varsta. Ultimul raport al specialistilor americani in hipertensiune (Cel de-al saptelea raport al Joint National Committee privind prevenirea, depistarea, evaluarea si tratamentul hipertensiunii arteriale – Raportul JNC7) introduce chiar termenul de prehipertensiune pentru valori cuprinse intre 120-139mmHg cu 80-89mmHg. Se atrage astfel atentia asupra faptului ca persoanele cu valori cuprinse intre 130-139mmHg cu 80-89mmHg au un risc dublu fata de cei cu valori mai mici de a dezvolta hipertensiune, risc ce creste si mai mult daca au in familie hipertensivi. Aceste persoane trebuie sa isi modifice stilul de viata, pentru a preveni aparitia bolii. S-a demonstrat ca pentru fiecare 10 kg pierdute, tensiunea arteriala se reduce cu 5 pana la 20mmHg, scaderea ponderala fiind mai importanta decat reducerea sarii in alimentatie. Raportul JNC7 apreciaza ca masuri de sanatate publica, cum ar fi reducerea numarului de calorii si a grasimilor saturate din alimentatie, scaderea concentratiei de sare din semipreparate, precum si facilitarea accesului la activitate fizica in scoli si comunitati, pot duce la scaderea valorilor tensionale.

Implicarea pacientului este esentiala

Marile studii clinice reflecta faptul ca o crestere a tensiunii arteriale sistolice (maxime) de 20mmHg sau a celei diastolice (minime) de 10mmHg dubleaza riscul cardiovascular. Pacientii trebuie sa stie ca, in conditiile autodeterminarii TA la domiciliu, se considera hipertensiune cresterea peste 135 cu 85mmHg a mediei valorilor obtinute pe 24 de ore.
In raportul JNC7, se spune ca ” cel mai eficient tratament, prescris de cel mai atent medic, va controla hipertensiunea numai daca pacientul este motivat sa urmeze tratamentul recomandat, sa adopte si sa mentina un stil sanatos de viata”. Ce motivatie poate fi mai buna decat cunoasterea beneficiilor scaderii valorilor tensionale, asa cum au fost dovedite de marile studii clinice? Astfel, s-a aratat ca o reducere sustinuta a tensiunii arteriale sistolice timp de zece ani cu 12 mmHg la un pacient cu hipertensiune usoara previne un deces la unsprezece pacienti tratati, reduce riscul de accident vascular cerebral cu 35-40% si pe cel de infarct miocardic cu 20-25%.


Categories : Prahova Tags :

Comments

No comments yet.


Sorry, the comment form is closed at this time.