Parcurile, piatetele, strazile si centrele in aer liber se afla peste tot in lume si pot fi folosite de toata lumea. Este usor sa se imprastie ideea ca doar cei bogati isi permit sa mearga in aceste locuri. Uitati-va o secunda, insa, la orice spatiu in aer liber din lume – din Africa si pana in America de Nord – si veti vedea ca cei care depind cel mai mult de astfel de spatii sunt cei saraci.

piata

Intr-un studiu desfasurat in Columbia s-a aratat ca cei bogati se bucura mai mult de casele mari, gradinile acestora, cluburile private sau casele de vacanta. Cei saraci au doar strazile locale pentru a isi petrece timpul liber si, daca sunt norocosi, un parc sau un teren de joaca in apropiere. Totusi, autoritatile din orasele sarace nu par sa tina cont de acest lucru prea mult, distrugand sistematic spatiu deschis dupa spatiu deschis si minimalizand, astfel, posibilitatile celor cu venituri modeste de a isi petrece timpul liber.

Enrique Peñalosa, primarul Bogotei, unul dintre orasele lumii care tine cont de acest aspect, facandu-l scop principal al programei politice, a declarat: „Spatiile publice deschise nu sunt o frivolitate; sunt la fel de importante ca si spitalele si scolile – creeaza un sentiment de apartenenta. Acestea creeaza un tip diferit de societate: una in care oamenii apartinand tuturor nivelelor economice se intalnesc in spatiile publice, una care este mult mai bine integrata si mai sanatoasa”.

Spatii publice mai multe pentru tarile in plina dezvoltare

Spatiile publice joaca un rol foarte important si in tarile care abia invata urcasurile si coborasurile democratiei, asa cum este si Romania. Project for Public Spaces (PPS) – o societate new-yorkeza, a inceput sa promoveze nevoia gradinilor si parcurilor in Europa de Est, acolo unde regimul comunist a aplicat reguli stricte populatiei, pana a fost dat jos. In Capetown, Africa de sud, se promoveaza plantarea parcurilor pentru a ajuta vindecarea ranilor rasiale si promovarea unui sens al unitatii in oras. Astfel de exemple se gasesc peste tot in lume.

„Oamenii din Statele Unite recunosc acum ca exista o problema cu construirea cladirilor mai mult pentru a ajuta masinile decat oamenii, iar noi, cei din Lumea a 3-a, trebuie sa stim acest lucru”, a mai declarat Enrique Peñalosa.

Studiile au demonstrat importanta ecologica si economica a liliecilor, chiar in momentul in care, la nivel mondial, se dorea inceperea unei campanii de lupta contra invaziei acestei specii.

Chiar daca imaginea liliecilor nu este una foarte prietenoasa si, adeseori, au fost folositi pentru a marca momentele menite a fi terifiante din filme si carti, ar trebui sa iubim aceasta specie si nu sa ne temem de ea. De ce? Contrar credintei populare, liliecii nu ataca oamenii; nu se agata de parul celor cu care se intalnesc; nici chiar liliecii –vampiri nu sug sange, ci il ling, daca il gasesc!

liliac

Mai mult, ceea ce doar putini stiu, este ca liliecii aduc o contributie importanta ecologiei, economiei si chiar studiilor noi din domeniul tehnologiei!

Importanta ecologica a liliecilor

Florile apartinand speciei Pseudobombax ellipticum se deschid doar noaptea si polenizeaza cu ajutorul liliecilor. Acestia, care traiesc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii, sunt membri esentiali a multor tipuri de ecosisteme, care variaza de la desert la padurile tropicale. Indeplinindu-si rolul lor ecologic, acestia ajuta la biodiversitate si sprijina sanatatea ecosistemului in care traiesc.

Rolurile ecologice ale liliecilor include polenizarea si imprastierea semintelor a sute de specii de plante. De exemplu, liliecii sunt principalii polenizatori a multor tipuri de cactusi care isi deschid florile doar noaptea, atunci cand ei sunt activi. In plus, acestia mananca foarte multe insecte, intr-o singura noapte, un liliac consumand o cantitate egala cu greutatea propriului corp.

Valoarea economica

Daca liliecii isi indeplinesc rolul ecologic, ofera si un numar de servicii economice importante. Unul dintre acestea ar fi polenizarea unor plante esentiale pentru comert, precum bananele, mangoul sau guavas. In plus, acestia mananca foarte multe insecte, reducand nevoia fermierilor de a folosi cantitati mari de pesticide.

Un studiu din 2011 a aratat ca prin consumul de insecte al liliecilor, s-au redus facturile la pesticide, in SUA, cu 22.9 miliarde de dolari, intr-un an! In Brazilia, s-a aratat ca producatorii de bumbac economisesc 741.000 de dolari annual, cu ajutorul liliecilor.

In prezent, se desfasoara studii asupra felului cum liliecii isi indoaie aripile in timpul zborului (asemanator modului cum oamenii isi indoaie mainile) pentru a se aplica mecanica si structura lor manevrabilitatii avioanelor.