Munca pe scaun si durerile de spate

Problemele lombare si durerile de spate sunt a doua cea mai raspandita cauza de probleme medicale pe termen lung in tarile dezvoltate din Europa. Pe parcursul unui singur an, in Marea Britanie, peste 7 milioane de ore de concediu medical au fost acordate pe motiv de dureri cronice de spate. Aceste dureri sunt cel mai des intalnite in cazul angajatilor care lucreaza de pe scaunul de birou pe o perioada de peste 6 ore, mai mult de 3 zile pe saptamana.

Cum durata medie a unui program de lucru este de 8 ore, 5 zile pe saptamana, majoritatea angajatilor care lucreaza exclusiv la birou sunt predispusi acestor tipuri de probleme. Conform studiilor, durerile cronice de spate au drept cauze intinderea muschilor sau a ligamentelor cauzate de postura necorespunzatoare la birou si stresul. La randul sau, postura necorespunzatoare este determinata de alegerea unor tipuri de scaune nepotrivite.

Un scaun de birou nepotrivit inseamna o scadere a productivitatii

Multe companii, in mod special cele cu un numar mare de angajati care lucreaza la birou, aleg adesea solutia mai ieftina pentru mobilierul de birou al angajatilor. Se achizitioneaza scaune care nu au un design ergonomic sau materiale potrivite pentru confortul utilizatorului, dar care au un pret mult mai mic prin comparatie cu modelele din materiale de calitate, cu suport pentru spate si diverse parti reglabile.

Aceste alegeri sunt percepute ca o economie de catre patronatul firmei fara a lua in considerare numeroasele pierderi indirecte care rezulta din lipsa de confort a personalului.

1. Pierderea in productivitate – odata ce angajatul petrece prea mult timp pe un scaun incomod, acesta va avea nevoie de pauze mult mai dese pentru a se destinde. In plus, in momentul in care apar dureri de spate datorita unei pozitii necorespunzatoare, nivelul de concentrare scade, pot aparea greseli, iar ritmul de lucru are de suferit.

2. Pierderi financiare – odata ce problemele se agraveaza, este posibil ca angajatii sa aiba nevoie de concedii medicale sau zile libere datorita unor dureri lombare acute care fac imposibil statul pe scaun pe durate lungi.

Datorita acestor doua potentiale probleme, pe termen lung, companiile care aleg sa faca economii cumparand mobilier si scaune de proasta calitate ajung sa piarda mult mai mult decat suma necesara pentru dotarea birourilor cu scaune ergonomice.

Ce poate face un angajat pentru a evita aparitia problemelor de spate

Aparitia unor disconforturi in timpul programului de lucru datorate unor scaune incomode sau nepotrivite pentru lucrul la birou nu trebuie niciodata ignorata. Angajatii trebuie sa fie bine informati asupra potentialelor probleme pe termen lung ce pot aparea datorita posturii incorecte si asupra drepturilor fiecarui angajat care ii pun in pozitia de a solicita schimbarea mobilierului cu probleme.

Angajatilor care lucreaza la birou, cu putine pauze, trebuie sa li se puna la dispozitie scaune ergonomice care sa protejeze impotriva problemelor aparute datorita pozitiei de lucru. Un scaun de birou ergonomic poate fi recunoscut dupa urmatoarele caracteristici:

  • Reglarea inaltimii pentru suportul zonei de jos a spatelui, astfel incat talpile picioarelor sa se poata odihni in intregime pe podea.
  • Sistem de inclinare ajustabil. In mod ideal, la birou pozitia corecta este usor inclinata pe spate.
  • Suport pentru brate cu inaltime ajustabila.
  • Material care respira si previne transpiratia.

Daca scaunul nu are aceste dotari, angajatii pot apela la conducerea firmei pentru rectificarea situatiei si achizitionarea unui mobilier de birou potrivit programului de lucru prelungit la birou. Numeroase magazine si site-uri online de tipul www.expert-scaune.ro ofera reduceri pentru companii care achizitioneaza un numar mare de scaune de acelasi tip.

Pozitia corespunzatoare la birou

In cazul in care scaunul de birou intruneste toate caracteristicile mentionate, dar angajatul continua sa sufere de dureri de spate, de vina nu este modelul scaunului de birou, ci pozitia necorespunzatoare.

In mod ideal, in companiile in care se lucreaza ore indelungate de pe scaun ar trebui sa se faca un training in privinta posturii potrivite pentru lucrul la birou. Foarte putine companii pun la dispozitia angajatilor un astfel de training, de aceea oricarei persoane care petrece mult timp pe scaun i se recomanda informarea in ceea ce priveste postura corecta.

1. Scaunul trebuie ajustat pentru fiecare persoana – la inceputul orelor de program se recomanda ajustarea scaunului, asta in cazul in care spatiul de birou este impartit cu o alta persoana. In caz contrar, ajustarea trebuie repetata odata la cateva saptamani.

2. Picioarele trebuie sa se odihneasca cu intreaga talpa pe podea.

3. Ecranul computerului sau al laptopului trebuie sa fie la nivelul ochilor pentru a evita durerile de gat.

4. Suportul pentru brate trebuie sa fie la inaltimea potrivita pentru ca degetele sa se odihneasca comod pe tastatura.

5. Pozitia ideala a unui scaun de birou este usor inclinata pe spate.

6. Toate obiectele folosite in mod curent trebuie sa se afle pe birou sau in imediata apropiere a scaunului de birou pentru a evita intinderile si rasucirile dese ale torsului.

Comments are closed.

Post Navigation