pol Multe persoane care sunt nemultumite de pielea lor si incearca diverse tratamente pentru a-i ameliora aspectul, nu iau in considerare faptul ca poluarea poate avea o actiune deosebit de nefasta asupra sanatatii in general si asupra tenului in special.

Trebuie sa ne protejam pielea de soare, de infectiile bacteriene, de produsele de curatare, de fumul de tigara, de praf si de poluare, dar de multe ori toti acesti factori patrund in structura ei si fac mari pagube.

Zonele industriale, masinile, sistemele de ventilatie si climatizare a cladirilor provoaca o lipsa de umiditate, duc la o calitate inadecvata a aerului si la o prezenta crescuta a monoxidului de carbon.
Cum se produce poluarea? Ea se poate fac prin gaz, suspensie de particule de praf, fum de tigara, metale precum plumbul sau mercurul, ozonul sau alti factori de mediu susceptibili de a deshidrata pielea, de a o sensibiliza si de a accelera imbatranirea cutanata.

Efectele pot fi deshidratarea, diminuarea microcirculatiei sanguine, aport de oxigenare redus, sensibilitate – roseata, alte reactii – cresterea si agravarea dermatozelor, enzeme si acnee.
Pielea si tutunul – de mai multi ani tigarile se afla pe banca acuzatilor, mai ales din partea celor din sistemul medical. De fapt, la nivelul pielii, nu se poate decela influenta tutunului de cea a soarelui, a igienei de viata, alcoolului si altor factori exteriori.

Tutunul are un efect vasoconstrictor. Vasele sanguine se contracta, aportul de sange este diminuat, ceea ce impiedica oxigenarea adecvata, deci pielea este mai prost hranita, se rideaza mai usor si este mai fragila.

Ridurile se formeaza inainte de toate in jurul gurii si al ochilor, mai rapid la persoanele fumatoare decat la restul. Tutunul favorizeaza productia radicalilor liberi, ceea ce antreneaza o alterare a fibrelor de colagen si elastina. Si in cazul operatiilor chirurgicale, problemele care apar la fumatori sunt mult mai mari, pentru ca nicotina diminueaza capacitatea de cicatrizare a pielii. In plus, fumul de tigara irita adesea ochii – care se usuca si se umfla – si favorizeaza aparitia punctelor negre. Lista efectelor nocive pe care le are tutunul asupra pielii este lunga si e de notat si faptul ca pielea fumatorilor se pastreaza mai bine decat cea a fumatoarelor, pentru ca secretia de sebum este mai bogata in cazul barbatilor.

Aveti piele uscata si deshidratata? Atentie, inseamna ca va lipseste apa din organism. Tot in carenta este si secretia de sebum la nivelul pielii, care devine prea intinsa, are un aspect tensionat si se aspreste. Aveti senzatia ca va trage fata, mai ales dupa ce o curatati? Va si mananca cateodata? Inseamna ca aveti o piele uscata, pentru ca glandele sebacee nu secreta suficient de mult. Cauza este fie un factor ereditar, fie varsta, fie menopauza. Dar poate fi vorba si despre agresiunea unor factori externi: frigul, vantul, climatizarea, curatirea cu un sapun nepotrivit, tigarile… Pielea uscata reactioneaza usor, ea este deci predispusa la cuperoza sau alte boli de piele si are tendinta sa se rideze mai repede, cel putin in zonele mai sensibile, gura si ochii.

Cum ingrijim o piele uscata? Dimineata se curata cu un lapte demachiant, apoi o lotiune tonica fara alcool, se aplica in continuare o crema de zi hidratanta si una cu proretinol in jurul ochilor. Seara se repeta aceleasi gesturi, numai ca in locul cremei de zi se foloseste una de seara, mai hranitoare. O data pe saptamana, pe pielea curata se aplica un exfoliant dupa care se pune o masca, cu actiune in jur de 15 minute. Pentru pielea uscata sunt potrivite si cateva ingrediente de origine vegetala precum algele, alantoina, uleiul de germeni de grau, vitamina F, aloe vera, uleiul de jojoba, migdalele dulci, uleiul de susan, avocado, uleiul de floarea-soarelui, bananele.

La nivelul alimentatiei exista cateva produse recomandate: uleiurile presate la rece, algele (salata, supa), opt pahare de apa pe zi si evitarea diureticelor.
Aveti pielea grasa? Sebumul, fabricat de glandele sebacee, este “grasimea” care acopera suprafata pielii. In cazul unui ten gras, aceste glande sunt prea productive iar pielea are un aspect stralucitor. Chiar foarte bine curatata, ea isi regaseste luciul dupa numai cateva ore. Un ten gras nu este neaparat unul acneic, e posibil sa nu prezinte cosuri sau leziuni de acest tip. In vreme ce contrariul este intotdeauna adevarat: pielea acneica are supraproductie de sebum.

Cei doi factori principali care influenteaza secretiile sebacee sunt:
– ereditatea, la nivelul cantitatii, al volumului si repartitiei glandelor sebacee;
– tulburarile hormonale, pentru ca o rata ridicata de androgeni, hormoni masculini, determina cresterea productiei de sebuum.
Este esential sa folositi produse eficace si neiritante pentru acest tip de piele. Persoanele care au tenul gras au tendinta sa-si “decapeze” pielea crezand, fara sa aiba dreptate, ca acest gest va elimina efectul de stralucire. Dimpotriva, cu cat pielea este mai agresata cu atat ea se va apara producand mai mult sebum. Un exfoliant, produs de gomaj sau dezincrustant va fi utilizat numai o data pe saptamana. Primordiala este insa curatarea zilnica, dimineata si seara, folosind un lapte sau un gel special. Necesara este si o crema sau un lichid de zi adaptat pentru a echilibra secretiile sebacee si a proteja pielea de agresiunile exterioare, care nu fac decat sa agraveze problema. Cat despre crema de noapte, puteti uita de ea. Nu e foarte greu sa intretineti un ten gras daca folositi in fiecare zi un demachiant, o lotiune, o crema de zi.

Aveti o piele sensibila? Multi cred ca au un ten sensibil, dar in majoritatea cazurilor se insala. Folosit in toate ocaziile, acest termen nu acopera bine realitatea. O adevarata piele sensibila este una care reactioneaza foarte usor, e fragila, delicata, intoleranta si iritabila.
Pielea sensibila reactioneaza la unul sau mai multi factori in functie de sensibilitatea pe care o are:
– ereditara: cuperoza, eritroza, densitate diferentiata;
– factori interni: tipul pielii, varsta, factori nervosi, factori hormonali;
-factori externi: climat, mediu, mod de viata.

In majoritatea cazurilor de iritare temporara acesti factori nu functioneaza, fiind vorba de ocurente. De obicei este marcata de sensibilitate o piele fina, translucida. Persoana care are un astfel de ten simte niste intepaturi, arsuri, senzatie de caldura si descuamare.

Mituri si adevaruri

– acneea nu este contagioasa, chiar daca se manifesta prin pustule;
– nu s-a dovedit niciodata ca un anume regim poate avea efecte asupra acneei;
– tratata si supravegheata, acneea nu lasa cicatrice, dar numai cu conditia sa nu va rupeti cojile;
– va puteti machia fara nici un fel de grija daca folosisi o crema de baza potrivita;
-esteticiana nu poate vindeca acneea – rolul ei este sa intretina si sa curete pielea, nu sa ingrijeasca bolnavi. Poate numai sa scoata punctele negre si sa dezinfecteze.
Un tratament eficient se poate face si acasa daca urmati etapele descrise: pielea se curata dimineata si seara, evitand sapunurile sau gelurile parfumate, dupa care se clateste bine.

Cum ingrijim

O piele sensibila este in general una normala, dar care raspunde mai prompt la agresiuni cum sunt variatiile de temperatura, stresul, soarele si emotiile. E posibil sa fie vorba si despre o piele grasa, care a fost acneica si a ramas iritata de la tratament.
Iata cateva sfaturi:
– evitati produsele cosmetice alcoolizate, sapunurile, acizii de fructe, vitamina A acida si alte substante iritante;
– clatiti bine pielea cu apa minerala sau termala, pentru a evita calcarul din apa de la robinet. Uscati pielea imediat, tamponand delicat, fara sa frecati;
– folositi produse hipoalergene sau indicate pentru tenul sensibil;
-protejati bine pielea de soare, caldura, vant si supravegheati-va alimentatia. Anumite alimente favorizeaza roseala si iritatiile, de exemplu alimentele fierbinti sau condimentate.
Pentru pielea sensibila sunt recomandate cateva ingrediente de origine vegetala: alantoina, galbenelele, uleiul de susan, aloe vera, musetelul, marul, morcovul, vitamina A, vitamina F, albastrelele, uleiul de jojoba.

Aveti o piele acneica? Acneea este una din cele mai frecvente afectiuni ale pielii, care apare cel mai adesea la adolescenti. Rolul pe care il are aici ereditatea este unul cert, dar, astazi, incep sa aiba probleme si tinerii adulti, care au trecut de 20 de ani. Factori precum stresul si modul de viata au un cuvant greu de spus.
Acneea este asociata cu proasta functionare a glandelor sebacee din foliculul pilos. Acesta din urma este un fel de tub in care se afla radacina firului de par, legata de o glanda sebacee. Sebumul secretat formeaza un film hidrolipidic, care da suplete pielii si retine apa. Aparitia acneei are niste motive bine determinate. Pentru ca celulele din jurul foliculului nu se elimina in mod normal, apare o crusta care se infecteaza. Locul este cat se poate de propice pentru dezvoltarea bacteriei Propionebacterium Acnes, varsta la care apare este 12 ani, iar dezvoltarea maxima se face intre 15 si 25 de ani.

Comments are closed.

Post Navigation