Degeraturile apar in cadrul sindromului hipotermic, adica scaderea marcanta a temperaturii corpului omenesc, si sunt leziuni locale cauzate de actiunea frigului sau zapezii asupra personelor.

Simptomele degeraturilor

Intr-o prima faza, ne putem da seama ca avem degeraturi dupa furnicaturile si mancarimile care apar atat la nivelul membrelor inferioare, cat si la nivelul celor superioare. Dupa aceea, isi fac loc durerile din ce in ce mai intense, pielea devine rosie, cianotica spre albastrie si ia aspectul de „piele de gaina”. De asemenea, apare efectul de vasodilatatie si edem, apoi sangele se coaguleaza la nivel local. O ultima faza, care este si foarte grava, este lipsa totala de circulatie, care duce la cangrena.

Gradele degeraturilor

Ca si arsurile, in functie de gravitatea leziunilor, degeraturile sunt clasificate pe grade. In cazul degeraturilor de gradul I, zona se inroseste si apare o mancarime locala suparatoare. Pentru a se trata, se incalzesc zonele afectate, prin apropierea de caldura si prin acoperirea cu paturi din bumbac sau lana. Atentie, a nu se freca zona degerata!

In gradul II si III, apar vezicule cu continut clar sau sanguinolent. Bolnavului i se administreaza lichide calde, se inlatura factorii care impiedica circulatia sangelui, iar persoana se transporta la spital.

In ultimul grad, cangrena este uscata si este necesara amputarea zonei degerate. In cazul degeraturilor de gradul IV, incalzirea zonelor degerate se face numai la spital, deoarece un segment dezghetat si neprotejat de ustensile sterile adecvate este expus infectiilor”.

Vin tonic si leacuri babesti

Un prim sfat pentru tratarea degeraturilor este folosirea unui ceai de circulatie, care ajuta la normalizarea circulatiei sanguine. De asemenea, putem folosi un vin tonic, ce are in compozitie 33 de plante medicinale si sase extracte leguminoase. Acest vin are un rol important in circulatia periferica, cu un bogat continut de vitamine, fier, magneziu, potasiu si iod. Produsul poate fi gasit in farmacii fara prescriptie medicala.

Mai exista si unele leacuri babesti, care sunt foarte bune: este vorba de sucul de galbenele (stropim cu apa calduta galbenelele care apoi se storc la centrifuga si se aplica cataplasme pe locurile afectate), uleiul de catina cu care se unge locul afectat, un pumn de seminte de gutui bine pisate (se lasa la macerat cu 150 de ml de apa calda timp de zece ore si se aplica pe degeraturi), tinctura din flori de arnica (se administreaza 10, 15 picaturi in ceai sau apa) si cataplasme cu hrean ras, amestecat cu miere de albine, care se intinde pe rana si se acopera cu tifon.

Comments are closed.

Post Navigation