Pagina de start a forumului Prahova Online Prahova Online

FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Se intampla in Uniunea Europeana
Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Prahova Online -> Generalitati
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Ovidiu
nou venit
nou venit

Data inscrierii: 15/Iul/2008

MesajTrimis: Vin Aug 01, 2008 3:41 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

niledA a scris:
Hai ca, pana la urma s-a implicat Guvernul. E foarte bine... Acu` alta treaba ce-o am de zis... lucrarea costa 24 de miliarde de lei vechi (sila mare mi-e sa-i transform in RON Laughing ), deci, io ma indoiesc ca localnicii ar fi avut suma asta, cum ai propus tu mai sus. Laughing

Daca nu esueaza aritmetica mea, ar reveni cam 75 000 000 de lei vechi de familie (considerand ca cei 900 de localnici fac vreo 300 de familii - am pus 3 suflete pe familie). Acum, nu stiu cat de mult e 75 de milioane pentru o familie, ce stiu insa e ca ultima data cand ai mei mi-au vorbit de pensia lor cumulata ea era 12 milioane, cam 6 milioane de persoana; in zece luni, pensia UNUIA adunata, face 60 de milioane; care nu e departe deloc de 75 de milioane. Stii si tu vorba aia cu "daca vrei poti"; iti zic eu alta mai buna si mai adevarata insa: "daca trebuie faci". Dar numai daca trebuie. Ori cel mai adesea, nu trebuie... Cimilitura mea exprima excelent natura omului, sau in orice caz, mai bine decat aceea a lui Adidas Torsion: omul e o fiinta speciala prin faptul ca e diferita de imaginea pe care si-o face despre el insusi. Pe la inceputul Revolutiei industriale in Europa ("de vest", evident), capitalistii aveau nevoie de marirea productiei daca voiau sa ramana in business, caci doar cei cu profituri importante puteau tine pasul concurentei in materie de innoire. Pentru asta au marit salariile, sperand sa stimuleze oamenii sa munceasca mai multe sau macar mai eficient; doar ca spre surprinderea lor, oamenii n-au muncit mai mult, ci mai putin: muncitorul si-a redus disponibilitatea de timp oferita patronului doar cat sa echivaleze in bani ceea ce castiga mai inainte de miscarea asta neinspirata a patronilor si care trada o neintelegere a psihologiei umane; vechea cantitate de munca oferita de proletar patronului nu-i furniza primului decat cele necesare unui trai de mizerie, la limita supravietuirii. Cu toate astea, omul alegea sa munceasca mai putin, nu sa castige mai mult (studii recente de psihologie au aratat ca oamenii sunt dispusi sa faca sacrificii financiare importante daca acestea naruie intr-o masura importanta castigurile celorlalti. Astfel se confirma universalitatea zicalei romanesti "sa moara si capra vecinului!"). Finalmente patronii au inteles o data pentru totdeauna ca daca vor sa mareasca profitul, solutia e sa reduca salariile, nu sa le creasca: omul va fi fortat sa munceasca mai mult pentru aceiasi bani. Max Weber descrie elocvent cum munca artizanala (nu agricultura deci) dinaintea aparitiei relatiilor capitaliste de productie era una in care indivizii stabileau cantitatea de efort pe care erau dispusi s-o depuna: viata era calma, linistita, previzibila... Asa si satenii nostrii: ei stiau foarte bine ca statul va fini prin a interveni in favoarea lor; statul roman este azi el insusi un rentier al Europei, care pompeaza bani in diverse proiecte. Intr-un fel se mizeaza pe asta, si e total natural. Din cate stiu incasarile statului au crescut de maniera importanta dupa adoptarea impozitului uniform; oamenii si statul stiu ca economia n-are cum decat sa mearga mai bine, fapt care asigura venituri. Daca n-ar fi aparut criza energiei (care de abia incepe, din pacate), am fi putut spune ca romanii chiar au sanse de data asta.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
niledA
pinguinu' vesel
pinguinu' vesel

Data inscrierii: 18/Noi/2006

MesajTrimis: Vin Aug 01, 2008 6:41 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ovidiu a scris:
Daca nu esueaza aritmetica mea, ar reveni cam 75 000 000 de lei vechi de familie (considerand ca cei 900 de localnici fac vreo 300 de familii - am pus 3 suflete pe familie). Acum, nu stiu cat de mult e 75 de milioane pentru o familie, ce stiu insa e ca ultima data cand ai mei mi-au vorbit de pensia lor cumulata ea era 12 milioane, cam 6 milioane de persoana; in zece luni, pensia UNUIA adunata, face 60 de milioane; care nu e departe deloc de 75 de milioane.

Shock ... tu te citesti cand scrii? Pe bune, cum poti fratele meu sa spui asa ceva? Pai, 12 milioane de familie, sa zicem, da? Ia baga mare la scazut cheltuielile cu medacamente (fiind oameni in varsta, au nevoie de asa ceva), chesltuieli cu mancarea (batrani fiind, mai greu cu munca campului), cheltuieli zilnice (pentru ca exista asa ceva) plus alte cheltuieli neprevazute sau neluate de mine in seama si spune-mi cu cat mai raman familiile alea. Asta, daca au un venit pe familie de 12 milioane, pentru ca exista si cazuri unde acest venit ii mai mic. Wink

I can haz blog
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Adresa AIM Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Ovidiu
nou venit
nou venit

MesajTrimis: Sam Aug 02, 2008 8:13 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

niledA a scris:
Ovidiu a scris:
Daca nu esueaza aritmetica mea, ar reveni cam 75 000 000 de lei vechi de familie (considerand ca cei 900 de localnici fac vreo 300 de familii - am pus 3 suflete pe familie). Acum, nu stiu cat de mult e 75 de milioane pentru o familie, ce stiu insa e ca ultima data cand ai mei mi-au vorbit de pensia lor cumulata ea era 12 milioane, cam 6 milioane de persoana; in zece luni, pensia UNUIA adunata, face 60 de milioane; care nu e departe deloc de 75 de milioane.

Shock ... tu te citesti cand scrii? Pe bune, cum poti fratele meu sa spui asa ceva? Pai, 12 milioane de familie, sa zicem, da? Ia baga mare la scazut cheltuielile cu medacamente (fiind oameni in varsta, au nevoie de asa ceva), chesltuieli cu mancarea (batrani fiind, mai greu cu munca campului), cheltuieli zilnice (pentru ca exista asa ceva) plus alte cheltuieli neprevazute sau neluate de mine in seama si spune-mi cu cat mai raman familiile alea. Asta, daca au un venit pe familie de 12 milioane, pentru ca exista si cazuri unde acest venit ii mai mic. Wink

Nu te infierbanta atat: n-am pretins ca detin adevarul, mi-am exprimat o opinie care se poate sa nu se pupe foarte bine cu realitatea...

In orice caz, tocmai pentru ca m-am gandit si la acele cheltuieli cu mediacemente, mancare (desi la tara, cu mancarea e mai mica problema, insa asta se compenseaza prin pensiile mult mai mici care le au acolo) am facut calculul meu tinand cont de jumatate din veniturile unui cuplu de pensionari (adica am pus de-o parte pentru instalarea apei curente numai o pensie a cuplului); acum tu vrei sa ma convingi ca e mai grav sa nu iei medicamente decat sa bei apa de ploaie... S-ar putea ca in anumite cazuri sa ai dreptate, dar in general, cred ca o prima grija a cuiva este sa nu se imbolnaveasca, ori in conditiile in care n-ai apa curenta si toata apa pe care o obtii vine din cer, daca si cand vine si aia, practic nici pilulele nu le iei cand vrei...
Sus
niledA
pinguinu' vesel
pinguinu' vesel

MesajTrimis: Sam Aug 02, 2008 10:37 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Tu m-ai inteles gresit si poate ca si eu m-am exprimat la fel de gresit. Io m-am referit doar la cheltuielile normale si uzuale ale unei familii: o aspirina, o paine, un nou petic la pantalonii rupti in fund... chestii d`astea. De putut, normal ca puteau sa puna deoparte un ban si s-a fi strans suma necesara. Dar, facand un calcul corect si serios, in cat timp crezi ca ar fi strans suma acei oamen? Io unu`, cred ca este vorba de mai mult de 10 luni de zile, cat ai expus tu. Wink

I can haz blog
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Adresa AIM Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Ovidiu
nou venit
nou venit

MesajTrimis: Dum Aug 03, 2008 7:45 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

niledA a scris:
Tu m-ai inteles gresit si poate ca si eu m-am exprimat la fel de gresit. Io m-am referit doar la cheltuielile normale si uzuale ale unei familii: o aspirina, o paine, un nou petic la pantalonii rupti in fund... chestii d`astea. De putut, normal ca puteau sa puna deoparte un ban si s-a fi strans suma necesara. Dar, facand un calcul corect si serios, in cat timp crezi ca ar fi strans suma acei oamen? Io unu`, cred ca este vorba de mai mult de 10 luni de zile, cat ai expus tu. Wink

E foart posibil sa fi durat de 3, 4 sau 5 ori mai mult. Fapt ramane ca initiativa la nivel local este anemica. Oamenii nu se organizeaza si nu se aduna nici macar in jurul unor importante proiecte ca asta. Nu e specific numai Romaniei asta, oriunde omul simte ca statului i-au fost delegate mai toate treburile care alta data tineau de individ sau de comunitatea locala, el reactioneaza prin letargie.
Chestiunea saraciei la sate in Romania complica si mai mult lucrurile. Eu critic inertia cuedenilor, pot sa calculez cat de repede si-ar trage ei conducte daca ar pune bani de-o parte, insa stiu tot atat de bine ca si ei ca banii se strang greu: toata viata mea am sperat c-o sa fiu in stare sa pun bani de-o parte, macar cat cei din jurul meu, insa niciodata n-am reusit. Acum 10 ani nu reuseam sa strang nici o mica suma de bani de la o luna la alta: aproape toti se duceau pe mancare; azi nu numai ca nu reusesc sa strang bani, ci sunt ingropat efectiv in datorii...
Sus
niledA
pinguinu' vesel
pinguinu' vesel

MesajTrimis: Dum Aug 03, 2008 10:45 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Si tu, spunand aceste lucruri, poti declara efectiv, ca esti un roman implinit. Smile... Stiu, e o gluma amara... da` cam asta e realitatea la noi. Oricum ideea principala e ca, acei localnici nu ar fi reusit in veci sa-si finanteze de unii singuri lucrarea in cauza. Este imposibil acest lucru... in Romania, unde domneste spiritul de "Las-o ba ca mere asa!".

I can haz blog
Sus
Ovidiu
nou venit
nou venit

MesajTrimis: Lun Aug 04, 2008 8:06 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

niledA a scris:
Si tu, spunand aceste lucruri, poti declara efectiv, ca esti un roman implinit. Smile... Stiu, e o gluma amara... da` cam asta e realitatea la noi. Oricum ideea principala e ca, acei localnici nu ar fi reusit in veci sa-si finanteze de unii singuri lucrarea in cauza. Este imposibil acest lucru... in Romania, unde domneste spiritul de "Las-o ba ca mere asa!".

Ce e de neinteles totusi pentru mine e cum dracu' - daca nu erau cu totii niste pensionari invalizi - nu si-au luat omuletii aia lumea in cap, sa se duca mai "la vale", la oras, sau macar in alt sat care are apa curenta. Chiar sa bei apa de ploaie, chestia asta ma depaseste...
Sus
niledA
pinguinu' vesel
pinguinu' vesel

MesajTrimis: Lun Aug 04, 2008 12:47 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Da` nu stii cum e mentalitatea omului? Fie ploaie, fie vant, investitia de-o viata nu si-o lasa... nu pleaca din casa parinteasca feri-l-ar Sfantu. Neutral

I can haz blog
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Prahova Online -> Generalitati Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Pagina 3 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum