| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
LucianV visatorul cel naiv

Data inscrierii: 06/Dec/2006 Mesaje: 474 Locatie: Ploiesti
|
Trimis: Sam Ian 13, 2007 12:37 am Titlul subiectului: Dragobete vs Valentine's Day |
|
|
Spatiul carpato-dunareano-pontic a dat nastere unei alte datini pline de incarcatura spirituala si misticism - "Dragobetele". Aceasta veche credinta apartine sferei iubirii si, potrivit legendei, este fiul Babei Dochia. Iovan Dragobete este patronul dragostei si al bunei-dispozitii, iar legamintele de iubire facute pe 24 februarie echivaleaza cu o logodna. In aceasta zi, tinerii se imbraca in straie de sarbatoare si aduna flori pe care le impletesc intr-o cununa si le dau drumul pe apa. Acest gest este se pare ca este o reminiscenta a vechiului cult al solomonarilor (asceti dacici care coborau intr-o singura sambata din an in mijlocul oamenilor iar pomana primita era aruncata in apa unui rau, conform anticului ritual - de aici si orgininea expresiei "pe apa sambetei").
alte detalii: http://www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=453&&idart=2141&&numecap=Acasa&&cc=dragobete
Preferati vechiul nostru Dragobete sau "Valentine's Shitty Day"? _________________ Istoria Ploiestiului - www.republicaploiesti.net
Ulcioru-i gol si-afara vantul...
- Hangiu smintit, da fuga iar!
Vreau vin ca bezna, ca mormantul
si cum e moartea de amar. |
|
| Sus |
|
|
|
|
 |
Domnu' Sef Site Admin

Data inscrierii: 13/Oct/2006 Mesaje: 1157 Locatie: Ploiesti
|
Trimis: Sam Ian 13, 2007 1:02 am Titlul subiectului: |
|
|
sincer sa fiu eu nu agreez nici o sarbatoare de acest gen. Toata lumea se inghesuie sa cumpere cadouri si sa faca declaratii de dragoste . Nu e genul meu de sarbatoare !
Daca trebuie sa aleg intre cele doua....pai atunci aleg Dragobetele, macar sa mi se umfle plamanii de roman .
Anul trecut am respectat "Valentine's Day" si i-am daruit iubitei mele o felicitare animate facute de mine (o poza cu noi, multe inimioare si melodia noastra pe fundal -f. romantic ) , insa anul asta promit sa sarbatoresc ziua de Dragobete - parca prea ne-am "americanit"  _________________ tot ce trebuie sa stiti despre plantele medicinale |
|
| Sus |
|
 |
claudya membru

Data inscrierii: 15/Oct/2006 Mesaje: 116 Locatie: Ploiesti
|
Trimis: Sam Ian 13, 2007 10:58 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu una serbez si Valentine's Day ..nu pt ca-i iubesc prea mult pe americani ci pt ca e ziua mea de nastere..da sunt o "vesnic indragostita" ...eu cred ca nu ar trebui o zi anume in care sa sarbatorim iubirea si sa ne bucuram de fiinta draga noua..cat despre cadouri..orice zi este buna pentru a darui ceva ..chiar si un zambet  |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 12:43 pm Titlul subiectului: |
|
|
daca de 14 febr iti serbezi ziua de nastere, nu e nimica rau....dar daca serbezi si "ziua amorezilor", e trist...uite asa ne pierdem noi identitatea nationala...uitam ca suntem romani...chiar acum mi-am adus aminte de un obicei de dragobete...nu mai stiu prin ce sat, dar parca in dobrogea...sau ma insel, in fine, toti flacaii care vor sa se insoare in anul respectiv, se dezbraca si inainte de rasaritul soarelui pot fi vazuti fugind goi pe ulita satului, ducandu-se la nush ce rau sa se spele. si e obicei romanesc, nu "naked mile" ...uite ce obiceiuri frumoase avem (dar sincer nu as vrea sa ma fi nascut in acel sat...) _________________ Istoria Ploiestiului - www.republicaploiesti.net
|
| Sus |
|
 |
Niraen Arhanghelul Berii

Data inscrierii: 15/Oct/2006 Mesaje: 705 Locatie: In your mind...
|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 12:48 pm Titlul subiectului: |
|
|
Are dreptate Lucian. Prin Dobrogea era. Am mai scris eu o chestie despre propaganda americană susținută cu atâta strășnicie, în mod paradoxal, de semenii noștri, din țară. Și apropos de propagandă americană, cine n-a văzut tinerii (români) aceia care vorbesc non-stop engleza (chiar dacă habar n-au de dicție, pronunție și alte chestii neînsemnate ca astea), pe stradă, în localuri, mai nou pe-acasă înjurăndu-și părinții în limba lui Shakespeare. Revenind, nu mi se pare corect să consideri o tradiție străină, relativ nouă, mai importantă decât tradiția noastră, veche de când lumea.
Dar noah, eu sunt unul din cei care încetinește "progresul" țării.  _________________ E pur si muove! |
|
| Sus |
|
 |
Domnu' Sef Site Admin

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 2:43 pm Titlul subiectului: |
|
|
deci de la noi s-au inspirat americanii cand au facut 'Naked Mile" . Deci si romanii sunt la fel de "perversi"..alearga dezbracati pe ulita urmariti de babele din sat
In legatura cu sarbatoriile importate de la americani eu cred ca romanilor le place sa sarbatoreasca cu orice prilej. Nu ma intelegeti gresit , imi plac si obiceiurile romanesti : as sta fericit la geam daca de dragobete fetele din cartier ar alerge ca nebunele dezbracate . Pacat ca nu se respecta si in ploiesti si pacat ca e valabil decat pentru baieti obiceiul . _________________ tot ce trebuie sa stiti despre plantele medicinale |
|
| Sus |
|
 |
Niraen Arhanghelul Berii

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 9:39 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Domnu' Sef a scris: | deci de la noi s-au inspirat americanii cand au facut 'Naked Mile" . Deci si romanii sunt la fel de "perversi"..alearga dezbracati pe ulita urmariti de babele din sat
In legatura cu sarbatoriile importate de la americani eu cred ca romanilor le place sa sarbatoreasca cu orice prilej. Nu ma intelegeti gresit , imi plac si obiceiurile romanesti : as sta fericit la geam daca de dragobete fetele din cartier ar alerge ca nebunele dezbracate . Pacat ca nu se respecta si in ploiesti si pacat ca e valabil decat pentru baieti obiceiul . |
Asta e problema românilor din ziua de azi. Iau în derâdere obiceiurile și datinele. No offence, șefule, dar așa-i. _________________ E pur si muove! |
|
| Sus |
|
 |
Domnu' Sef Site Admin

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 10:12 pm Titlul subiectului: |
|
|
nu ma supar ! dar treaba trebuie analizata! putem sa avem si obiceiuri si traditii mai putin bune . Explicati-mi si mie care este sensul acestui obicei ? Alearga flacaii goi pe ulita? Ce rost are daca nu sunt si niste fete goale pe care sa le alergi?  _________________ tot ce trebuie sa stiti despre plantele medicinale |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 10:17 pm Titlul subiectului: |
|
|
e cam acelasi lucru cu japonezii care in toiul iernii fac baie cu apa rece ca gheata...e vorba de misticism, reminiscente ale ritualurilor stravechi. e vorba de purificare.
alergatul dezbracat este doar o practica izolata.
spre exemplu in maramures fetele si flacaii strang flori din care fac cunune si le arunca fiecare pe casa celui/celeia pe care o iubesc. nu mai stiu exact cum era - daca coroana nu cadea de pe acoperis => se casatoreau, nu mai stiu exact.
si in plus, e mandria ca e sarbatoarea noastra, a romanilor. e ceva unic, doar al nostru. si ne simtim legati si de stramosii nostrii
apropo de sex: patul cel mare din casa se numea "futelnita", iar a face sex = "a se coi"...ups...patul unde dorm e maaare...dar tot pat ii zic  _________________ Istoria Ploiestiului - www.republicaploiesti.net
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 10:21 pm Titlul subiectului: |
|
|
aaa, baieti, ciuliti urichili, ca s-ar putea sa va intereseze:
mai e un obicei, atunci cand o fata vrea sa faca o vraja, merge alaturi de inca o prietena a sa si de baba satului in padure. cele doua tinere trebuie sa fie musai dezbracate la piele. toate trei trec prin sat si pleaca (tot inainte de cantatul cocosului) in padure ca sa culeaga matraguna. bine, de aici incolo incepe ritualul, cele doua fecioare danseaza in jurul matragunii, iar baba rosteste nush ce incantatii, apoi matraguna e culeasa si folosita la farmece (de obicei sucitul mintii flacailor)...
asta mai e naked mile?  _________________ Istoria Ploiestiului - www.republicaploiesti.net
|
| Sus |
|
 |
Koze nou venit

Data inscrierii: 10/Ian/2007 Mesaje: 20
|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 10:24 pm Titlul subiectului: |
|
|
eeeh na ca de vreo saptamana in ora de mate ii zici "futelnita" =)) (pt cei care nu au citit prezentarea lui Koze, LucianV este colegul meu de banca)... aveam ceva planuri ca de Dragobete sa incercam sa organizam un concert folk.. o Tatiana Stepa.. un Adrian Paunescu.. _________________ "Te lupti cu vise? Te certi cu umbre? Te misti ca intr-un somn adanc? Timpul a trecut. Viata ti s-a luat. Te-ai amarat cu fleacuri, Esti victima nesabuintei tale." |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 10:34 pm Titlul subiectului: |
|
|
asta poate la anul...koze, e imposibil in 2 saptamani sa aranjezi toate astea - aprobari, inchirieri, sponsorizari, publicitate, si mai ales convingerea unor cantareti sa vina....
in schimb planuiesc o campanie de informare a tinerilor: cine vrea sa lupte ptr Dragobete si pentru modul romanesc de a iubi, rog sa ma contacteze!
Fii roman, iubeste romaneste! _________________ Istoria Ploiestiului - www.republicaploiesti.net
|
| Sus |
|
 |
Domnu' Sef Site Admin

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 10:34 pm Titlul subiectului: |
|
|
respect traditiile si obiceiurile romanesti cu atat mai mult pe cele cu fete goale . Daca lu' Niraen ii place si obiceiul cu baietii dezbracati pe ulita asta este treaba lui .
ps: multumim Lucian pt. ca ne povestesti despre aceste obieiuri . Sunt destul de interesante
dublu ps: Niraen, incearca sa nu mai iei totul prea in serios  _________________ tot ce trebuie sa stiti despre plantele medicinale |
|
| Sus |
|
 |
Niraen Arhanghelul Berii

|
Trimis: Dum Ian 14, 2007 10:42 pm Titlul subiectului: |
|
|
@Domnu' Șef: A fost o constatare chestia aia, sooo...
Lucian, înscrie-mă și pe mine, I'm in!  _________________ E pur si muove! |
|
| Sus |
|
 |
lizuk22 D-na Sefa

Data inscrierii: 14/Oct/2006 Mesaje: 268
|
Trimis: Lun Ian 15, 2007 12:39 am Titlul subiectului: |
|
|
Pe 24 februarie se iubeste. Se iubeste in stilul dulce romanesc, in cel mai curat si mai intens mod. Este ziua lui Dragobete, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, ce ne aduce iubirea in casa si in suflet.Legenda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a da nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.
Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele reprezinta una dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman.Asa ca haideti sa fim romani si sa ne aducem aminte de sarbatorile noastre  _________________ Am un site despre retete mancare copii si tratamente naturiste |
|
| Sus |
|
 |
|